Bierweek 20-02: Black & Tan

Kevin van Hoorn

Black & Tan / Stout with Ale / Beercocktail / Half & Half

Het werd de hoogste tijd voor weer eens een bierverhaal. Deze keer niet echt een bierstijl maar wel een bierige combinatie, namelijk: Black & Tan. Een Black & Tan is kort gezegd een cocktail gemaakt van een Pale bier en een donker bier (vaak Stout). Maar er zijn geen regels aan verbonden.

Hoogstwaarschijnlijk stamt de Black & Tan uit Ierland van rond 1920, waar nu de term 'Half and Half' gebruikt wordt omdat Black & Tan als aanstootgevend gezien kan worden. Ik hoor je denken: 'wat is er nu bijzonder aan het mengen (blenden) van twee bieren?'. Nou, deze bieren horen niet te mengen, maar als lagen op elkaar te blijven. Iets dat een cocktail-shaker zou verpesten.

Het originele recept is dan ook een Bass Ale met daarop een laag Guinness Stout. In principe kan elke combinatie, maar houdt er rekening mee dat een lichter bier (lager alcohol) makkelijker drijft op een zwaarder bier. Dit is dan ook de reden dat er vaak Irish Dry Stouts gebruikt worden in plaats van Russian Imperial Stouts. Daarnaast is een nitrobier (mengsel van stikstof en co2) lichter in soortelijk gewicht.

Het schenken van dit bier vergt enige skills. Vaak wordt een glas ter grootte van een halve liter gebruikt en deze wordt gevuld met ongeveer 30cl van een lichtgekleurd bier dat wat zwaarder in alcohol (> 5%) is. Daarna wordt een lepel met de bolle kant naar boven gebruikt om op het schuim van het lichtgekleurd bier de stout voorzichtig te schenken totdat het glas tot de rand gevuld is. Een voorbeeld van het resultaat is onderop deze pagina te vinden.

Nu is de klassieke combinatie een Pale Ale met een Irish Dry Stout, maar er kunnen natuurlijk ook nieuwe combinaties bedacht worden. Denk bijvoorbeeld aan een Sterk Blond met een Schwarzbier daarop of een Triple met een Brown Ale. Laat het me weten wanneer je een mooie combinatie hebt gevonden! Een uitschenkvoorbeeld kun je hier vinden: How to make a Black and Tan spoon and a PERFECT pour.

In Ierland hebben ze nog meer rituelen met stout zoals bijvoorbeeld een 'Irish Car Bomb', ook zo'n term die je beter niet kunt bestellen. Een Irish Car Bomb is een Bomb Shot van Irish Cream met Whiskey in een glas Guinnes Stout. De Amerikanen noemen dit een Boilermaker en is vaak met Pale Ale met een shot Whiskey. Als laatste hebben ze in Ierland nog een 'Black Velvet' waarin ze een Stout bovenop een Sparkling Wine (Champagne) leggen.

Een aantal voorbeelden van een Black & Tan combinatie zijn:

Een aantal suggesties:

blackandtan.jpg