Stamwortgehalte

Kevin van Hoorn

Met het stamwortgehalte wordt het aantal vaste stoffen in het wort aangegeven voordat de gisting begint. Het geeft de dichtheid van de oplossing aan.

Andere namen die gebruikt worden zijn: densiteit of sg-waarde. De sg-waarde geeft voornamelijk de hoeveelheid van suikers aan in het wort. Zo beginnen zwaardere bieren bijvoorbeeld op een sg van 1.080. Deze gist dan door tot een waarde van 1.010 - 1.020, hierbij zijn dan de suikers omgezet in alcohol. Alcohol is even 'zwaar' als water, dus gaat de densiteit van het bier omlaag.

Op de fles wordt dit meestal kenbaar gemaakt door het aantal graden Plato aan te geven, deze is sterk gelijkaardig aan het aantal graden Balling. Beide eenheden geven aan hoeveel gram suikers er in 100 gram wort zit. 15 graden Plato is dus 15 gram suiker per 100 gram wort.

Naast deze twee eenheden bestaat er ook nog de "Original Gravity", die het verschil in soortelijk gewicht tussen het wort en water uitdrukt, dus bijvoorbeeld 1,028 OG. In Belgiƫ schijnen de graden daarvan afgeleid te zijn, namelijk het percentage verschil, in dit geval 2.8 graden. Dit worden ook wel Belgische graden genoemd.