Bierweek 17-8: Sterke Blonde

Kevin van Hoorn

Sterke Blonde / Zwaar Blond / Belgian Strong Ale / Belgian Strong Blond / Belgian Golden Strong Ale

Van de quadrupel stappen we deze week over in de Sterke Blonde. Een Sterke Blonde is een biertype wat veel overlap heeft met de Tripel (uit week 2). Het grootste verschil is de body en op de tweede plaats: het koolzuur. Een Sterke Blonde moet hoog zijn in alcohol maar mag niet 'zwaar' zijn, dit wil zeggen dat er voor een groot gedeelte met geraffineerde suiker wordt gewerkt zoals kristalsuiker, rietsuiker of kandijsuiker. Een tripel bevat meer complexe suikers, die uit granen gewonnen worden. Een goed voorbeeld van een Sterke Blonde is de Duvel (Rood), er wordt gesproken over de Duvel als grondlegger van dit biertype.

Naast een licht kruidige geur (zoals peper of kruidnagel) kan men in een Sterke Blonde fruitige geuren aantreffen, denk hierbij aan appel, peer of sinaasappel/citroen. De smaak gaat eveneens over kruidige en fruitige smaken en de prikkeling van de hoeveelheid koolzuur gaat gepaard met een droge afdronk.

Als alternatief op de Sterke Blonde heeft Brouwerij Duvel Moortgat sinds 2010 de 'Tripel Hop' op de markt staan, een bier die hetzelfde wordt gebrouwen als een Sterke Blond, maar dan met meer hop. Deze hop wordt zowel meegekookt als koud toegevoegd, zie: dryhopping. Waarom wordt het een Tripel Hop genoemd? Duvel wordt altijd met twee hopsoorten gemaakt: Saaz en Styrian Golding, voor een Tripel Hop wordt er 1 extra hop toegevoegd die gelijk naar voren springt. Zo is er al een Duvel Tripel Hop geweest van Amarillo (2010), Citra (2012), Sorachi Ace (2013), Mosaic (2014), Equinox (2015) en expirimentele hop HBC-291 (2016). Door Duvel-lovers (ja zo heten ze) is de Citra als best verkozen en deze zal per 3 maart 2017 permanent verkrijgbaar zijn.

Na Duvel volgden meerdere brouwerijen met een Tripel Hop, zo is er een Malheur Tripel Hop van Brouwerij Malheur, Piraat Triple Hop van Brouwerij van Steenbergen en de Gulden Draak Tripel Hop, ook van Brouwerij van Steenbergen.

Een aantal voorbeelden van een Sterke Blonde zijn: