Bierweek 17-6: Vlaams Rood

Kevin van Hoorn

Vlaams Rood / West-Vlaams rood bruin / Sour Red / Flanders Red Ale / Oud Bruin (BE)

Voor deze week staat een Vlaams Rood op het programma. Een Vlaams Rood is een type waarbij gewenst zuur aanwezig is. Gewenst zuur is een smaak die met opzet gecreƫerd wordt door middel van melkzuurinfectie. De kleur ontstaat door het gebruik van roodachtige gerstemout.

Het bier vind zijn oorsprong aan de zuidwestkant van West-Vlaanderen in Belgiƫ en zou al bestaan sinds de middeleeuwen. Oorspronkelijk werd er in een Vlaams Rood 'Gruyt' in plaats van hop gebruikt omdat het dan beter te bewaren is. Helaas is gruyt wel gevoeliger voor bederf en heeft men hierdoor het bewaren op eikenvaten bedacht. Het bier is bovengistend en een echte Roodbruin-brouwerij gebruikt voor de hoofdvergisting een selectie van verschillende gisten (menggistcultuur) en een aantal bacterieculturen. Vlaams Rood krijgt zijn complexe smaak en eindresultaat door het lang te rijpen op eikenhouten vaten/foeders ( > 18 maanden), hierbij zal melk- en azijnzuurvergisting optreden. Vaak wordt na de rijping het bier versneden met jong bier en opnieuw gelagerd voor een derde gisting.

Bij het 'normale' rijpen op houten vaten (zie: Barrel-Aged) worden vaten gebruikt uit stokerijen of van wijnboeren, Bij een Vlaams Rood gebruikt men 'schone' vaten. Zo zijn de vaten van Rodenbach allemaal op locatie gemaakt en staat de vatenzaal op de lijst van beschermd erfgoed. De vaten zijn ook groter dan de vaten van normale houtrijping, ze kunnen tussen de 10.000 en 80.000 liter groot zijn.

De kleur van een Vlaams Rood is donkerder dan die van bijvoorbeeld een Kriek (donker koper tot zeer donker of roodbruin). De geuren die als eerst omhoog komen zijn sterk rins (licht zuur, heel licht bitter en enigszins zoet) of melkzurig en fruit (kersen/morellen, rode bessen). Verder zou men nog een lichte gekarameliseerde moutgeur kunnen ontdekken. De geur van hop onbreekt vrijwel volledig. De smaak loopt uiteen, zo kun je melkzuur, licht tot zwaar azijnzuur, zoet, mals en soms prikkelend scherp herkennen.

Een aantal voorbeelden van een Vlaams Rood zijn: