Bierweek 17-48: Weizen (Doppel)bock

Kevin van Hoorn

Weizen Doppelbock / Weizenbock / Dunkles Weizenbock / Starke Dunkelweizen

Het bier van deze week is een Weizen (Doppel)bock of Dunkles Weizenbock. De titels verklappen misschien al een beetje dat het hier om een bier gaat van Duitse afkomst.

Net zoals de Hefeweizen (week 17) en de Helles Weizenbock (week 18) draait het bij een Weizen Doppelbock om de tarwe. Het bier moet volgens de Duitse richtlijnen voor minimaal 50% uit tarwe (Duits: Weizen) bestaan. Er bestaan Weizenbocks die tot 70% aan tarwe bevatten. Een Weizenbock moet volgens de officiele keuringsinstanties tussen de 6 en 8% alcohol bevatten, Duitsers vinden dat het bier minimaal 18 plato moet hebben en maximaal 12% mag zijn. Nou is dat met de meeste gistsoorten een uitdaging, zeker zonder toevoeging van geraffineerde suikers.

Een Weizen doppelbock heeft een sterk, moutig, fruitig, tarwe-achtige combinatie met gist-achtig karakter. De geur en smaak van verschillende fenolen, de belangrijkste: isoamylacetaat ofwel banaan. Het bier heeft door het volmout brouwen en het hoge percentage alcohol een broodachtige smaak. Naast de banaan is 4VG ofwel kruidnagel matig tot zwaar aanwezig, deze 4VG ontstaat uit de vergisting op hogere temperaturen. Bij een vergisting op 18 graden zal 4VG nauwelijks aanwezig zijn, bij 24 graden zal deze overheersen, tip voor de brouwers: begin bij een lagere temperatuur te vergisten, teveel kruidnagel kan afschrikken.

De kleur van een Weizendoppelbock verschilt van lichtbruin tot zwaar donker, veel verschillende moutsoorten kunnen gebruikt worden, denk hierbij aan caramout, ambermout of biscuit (al zullen Duitsers vaker münchenermout, viennamout of caramunich gebruiken). De donkere mouten worden nauwelijks gebruikt omdat deze een bittere smaak afgeven en bittere smaken niet bij een Weizendoppelbock horen. Om diezelfde reden is de toevoeging van hop minimaal, de smaken die verder herkent kunnen worden zijn: pruimen, druiven en Geraniol (rozijnen). De gist zorgt voor de troebelheid in het bier, de smaken van caramel, vanille en banaan blijven lang hangen na het doorslikken.

's Werelds oudste bovengistende Weizendoppelbock is de Aventinus van Schneider Weisse Brauhaus te München, voor het eerst gemaakt in 1907. Het bier werd herkend aan het hoge percentage koolzuur en licht plakkerig door de restsuikers. Ook de bekende karamel- en vanillesmaken lieten dit bier tot een eigen stijl behoren.

Een Weizendoppelbock is te vergelijken met een Hefeweizen, echter is de donkere variant sterker en rijker aan smaken dan een Hefeweizen. De gist karakteristieken komen wel overeen, vergeleken met een gewone (Doppel)bock is het bier meer broodachtig en voller van smaak. Een Weizendoppelbock is een zwaardere Dunkelweizen.

Een aantal voorbeelden van een Weizen (Doppel)bock zijn: