Bierweek 17-37: Festbier

Kevin van Hoorn

Oktoberfest Beer / Festbier / Märzen / Wiesnbier / Maß Bier

Omdat aanstaande zaterdag om 12:00 uur het Oktoberfest begint in München, zal het bier van de week 'Festbier' zijn. Oktoberfest is een jaarlijks volksfeest in Duitsland dat voor het eerst gevierd werd ter ere van het huwelijk van Koning Karel Lodewijk August (of Lodewijk I) van Beieren met zijn vrouw. Naast Festbier heeft het bier vele benamingen, zo is er Oktoberfest Beer (Amerikaans), Märzen (het moment van het brouwen van het bier - maart), Wiesnbier (Beiers voor weide of weiland, de benaming van het terrein in het centrum van München waar Oktoberfest zich afspeeld) of Maß Bier (een Maß is een bierglas van 1 liter).

Tijdens Oktoberfest is het extreem druk in München, ongeveer 5 miljoen mensen komen op het feest af en een recordomzet van 1 miljard wordt vaak gehaald. Mannen dragen "lederhose", vrouwen komen in een "dirndl". De bieren die geleverd worden op Oktoberfest zijn afkomstig uit München en alleen geselecteerde brouwerijen mogen leveren. Waar Oktoberfest vroeger een feest was om bier te leren kennen die juist niet uit de buurt kwamen (een soort bierfestival in NL), vaak uit Bad Tölz (een plaatsje onder München), is het tegenwoordig in het Oktoberfest besluit, paragraaf 63 vastgelegd dat bieren slechts afkomstig mogen zijn van: Augustinerbrauerei, Hacker-Pschorr-Brauerei, Löwenbrauerei, Paulanerbrauerei, Spatenbrauerei en Staatliches Hofbräuhaus. De term "Oktoberfestbier" is een handelsmerk dat alleen door deze 6 brouwerijen gedragen mag worden. Hacker-Pschorr is de laatste brouwerij die zijn Oktoberfest bier nog Märzen noemt.

Märzen en Oktoberfestbier zijn ook niet exact hetzelfde, Oktoberfestbier heeft een stamwortelgehalte van minimaal 13,5% en bevat tussen de 5,8 en 6,4% alcohol, het is goudkleurig en heeft een moutige zoetheid. Het bier is vergelijkbaar met een Dortmunder. Een Märzen daarentegen is roodbruinachtig en heeft een brodig of biscuitachtig moutig karakter en een lichte hoparoma is waarneembaar. Naast deze twee soorten bestaat er ook nog de Festweisse, dit is een weisse die lichter is dan normale weisse met een sterkere/pittigere hopsmaak.

Festbier is een lager bier dat naast Oktoberfest op andere feesten ook gedronken wordt, deze wordt ook wel Wiesn genoemd. Het is door de hele wereld een bekende naam omdat 'Oktoberfestbier' door de Duitse en EU-reglementen een beschermde naam is voor brouwerijen uit München-stad. Andere landen hebben geen last van dit handelsmerk, dus in de Verenigde Staten zijn veel craftbier-brouwerijen die Oktoberfestbier maken. Het bier die zij echter maken komt vaak neer op het traditionele bruinkleurige Märzen en niet op het moderne Festbier. Op Oktoberfest wordt het oude Märzen vaak "Braunbier" genoemd, dit was populair op Oktoberfest tussen 1840 en 1860. Voor 1840 was het bier zelfs lichter dan vandaag. Getuigen beschreven het bier als wijnkleurig.

Een aantal voorbeelden van een Festbier zijn:

Een aantal voorbeelden van een Märzen zijn:

Een voorbeeld van een Festweisse is: