Bierweek 17-30: Faro

Kevin van Hoorn

Faro / Lambic Style - Faro / Belgian Faro / Faro Lambic / Faro Lambiek

Voor deze week staat een ander spontaan bier op het programma. Hierbij slaat spontaan op het gistingsproces, spontane vergisting (of wilde vergisting) is het vergisten zijn natuurlijk weg te laten vinden. Een Faro of Faro Lambiek is een bier dat begint als Lambiek of Gueuze, maar later wordt gemengd met kandijsuiker. Deze suiker zorgt dat er een balans is te vinden tussen zuur en zoet, dit maakt het ideaal bier om te gebruiken in en bij desserts.

Een Faro is bier dat er goud tot koperkleurig uitziet en 4 - 5% alcohol bevat. De kleur wordt vooral donkerder (donkerkoper) door het toevoegen van de kandijsuiker, dit geeft naast zoetigheid ook kleur af. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als moutkleuren, en laat het bier zichzelf ook direct onderscheiden van een Lambiek of Gueuze. De geur is zoetig, fruitig maar ook licht (melk)zurig, de smaak heeft ook deze kenmerken. Het bier heeft weinig body door het alcoholpercentage en is friszurig. Het mondgevoel is samentrekkend, maar toch plakkerig door de toegevoegde suiker.

Waarom men bij een Faro specifiek voor kandijsuiker kiest is vanwege de zuiverheid. Kandijsuiker is het zuiverste geraffineerde suiker dat men kunt krijgen. Bij kristal- of basterdsuiker zitten meer reststoffen vanuit de raffinaderij die waarschijnlijk andere smaken kunnen meebrengen. Faro werd vroeger gemaakt om de afgekeurde (lees: vieze) Lambieken en Gueuzes te vermengen tot iets wat wel verkocht en te drinken is. Het bier heeft een lange geschiedenis en staat al in de boeken uit Brussel in het jaar 1721. Nu geeft de wetgeving van België niet veel voorschriften voor Gueuzes etc. Ze schrijft echter wel dat het verplicht is om 30% tarwe te gebruiken en dat het bier minimaal vijf Belgische graden moet zijn. Uiteraard beschrijft de Belgische wet ook iets over de totale zuurgraad, want Belgische brouwers zijn altijd bezig de pH van het bier juist te krijgen, dit is vaak nog belangrijker dan het alcoholpercentage. Als laatste schrijft de wet dat het bier niet 100% spontaan gegist moet zijn, maar slechts een aantoonbare hoeveelheid. Dit maakt het voor industriële brouwers toegankelijker om een product te maken. Hier zijn veel hobbybrouwers het niet mee eens. Een voorbeeld van een industriële gueuze is de Belle Vue Geuze die wordt gemaakt op basis van een bovengistend bier, vermengd met bier van spontane gisting die later gepasteuriseerd wordt.

Faro is lange tijd bijna verdwenen omdat het enerzijds achteruit ging omdat vanaf 1885 alleen de allerslechtste Lambieken nog gebruikt werden en de rest van de Lambiek in Gueuze eindigde, ook werd Faro na de eerste wereldoorlog niet meer met kandijsuiker maar met sacharine vermengt (en omdat pils in opkomst kwam). Vanaf 1970 kwam het bier terug onder de populariteit. In 1978 heeft brouwerij Lindemans grootschalig Faro weer terug op de kaart gezet.

Een aantal voorbeelden van een Faro zijn: